Arkkitehtuuria Bauhausin hengessä

Bauhaus School of Design oli Weimarissa Saksassa 1919 perustettu oppilaitos, joka yhdisti kuvataiteet, designin ja arkkitehtuurin. Vaikka oppilaitos toimi vain lyhyen aikaa, ehti se jättää lähtemättömän jäljen arkkitehtuuriin, joka vaikuttaa voimakkasti vielä tänäkin päivänä.  Mies van der Rohe oli oppilaitoksen yksi kantavista voimista.

Bauhaus-arkkitehtuurille ovat tunnusomaista, funktionaaliset muodot, eleetön värimaailma, korkealuokkaiset materiaalit, tasapainoinen epäsymmetria sekä kokonaisvaltainen suunnittelu.

Yksinkertaiset, suorat linjat ilman turhia koristeita luovat modernin ilmeen rakennuksille. Tämä luo pohjan myös skandinaaviselle pelkistetylle muotokielelle.

Kuvataiteessa Bauhaus koulu on näkynyt puhtaina perusväreinä ja geometrisina ja yksinkertaisina muotoina sekä sommitteluina.

Mies van der Roche

Mies van der Rohe syntyi 1886 Aachenissa Saksassa. Hän aloitti uransa perheen kivenveistoyrityksessä ja eteni pian arkkitehtien apulaiseksi. Berliiniin muutettuaan hänen uransa lähti nousuun hänen saatua paikan huonekalusuunnittelija Bruno Paulin ja teollisuusarkkitehti Peter Behrensin toimistoista. Muodollista arkkitehtikoulutusta hänellä ei ollut. Hänestä tuli Bauhaus School of Designin kolmas johtaja Walter Gropiuksen ja Hannes Meyerin jälkeen. 

Mies van der Rohe muutti Yhdysvaltoihin 1933, jossa hän uudisti amerikkalaista arkkitehtuuria. Hän suunnitteli minimalistisia pilvenpiirtäjiä ja taloja moderniin henkeen. Hän vei yksinkertaisuuden, rationaalisuuden ja minimalismin ihanteet uudelle tasolle. Miesin filosofiasta, vähemmän on enemmän, tuli arkkitehtien johtava periaate 1900-luvun puolivälistä alkaen.

Mies van der Rohe oli paitsi arkkitehti, myös huonekalujen ja valaisinten suunnittelija. Yksi hänen tunnetuimmista kalusteistaan on hänen Barcelona-paviljonkiin Lilly Reichin kanssa suunnittelemansa Barcelona-tuoli.  

Kuva Ashley Pomeroy

Saksan paviljonki Barcelonan maailmannäyttelyssä 1928

Mies van der Roche sai suunnitella Barcelonan maailmannnäyttelyn Saksan paviljongin yhdessä Lilly Reichin kanssa. Paviljongin piti edustaa uutta, ensimmäisen maailmansodan jälkeistä Saksaa arkkitehtuurin kautta: demokraattista, kulttuurisesti edistyksellistä, kukoistavaa ja rauhanomaista maata. Mies van der Roche suunnitteli paviljonkiin myös huonekalut. Kuuluisin niistä on edelleenkin tuotannossa oleva Barcelona-tuoli.

Saksan paviljonki on vahvasti inspiroinut seuraavia arkkitehtisukupolvia ja on vahvasti vaikuttanut modernin arkkitehtuurin kehitykseen. Barcelonan paviljonki on ollut myös näiden Lake Pavilion -vapaa-ajan asuntojen suunnittelun inspiraation lähteenä.

Kuva Sandro Maggi